Izolat białka to jedna z postaci odżywek proteinowych, charakteryzująca się najwyższym stężeniem czystego białka, zwykle mieszczącym się w przedziale 85% do 98%, a co za tym idzie, większą ilością aminokwasów w 1 porcji. Terminu z najczęściej używa się w odniesieniu do odżywek opartych na białkach serwatkowych, które są najbardziej pożądanym rodzajem protein z punktu widzenia suplementacji diety sportowej.

Izolat białka serwatkowego charakteryzuje się bardzo wysoką wartością biologiczną (BV=159) oraz niską zawartością tłuszczu i laktozy, co wiąże się z imponującą biodostępnością, komfortem trawienia i minimalnym ryzykiem alergii pokarmowej. Ważną cechą izolatów jest też wysoka zawartość aminokwasów rozgałęzionych BCAA, które wykazują silny potencjał anaboliczny, antykataboliczny i mogą być wykorzystane jako źródło energii po wyczerpaniu zapasów glikogenu.

Najwyższej jakości izolaty białka serwatkowego są pozyskiwane metodą mikrofiltracji z przepływem krzyżowym (CFM), w której nie wykorzystuje się żadnych środków chemicznych, dzięki czemu białko nie ulega zdenaturowaniu i nie traci wartości odżywczych. W procesie mikrofiltracji usunięte zostają substancje niepożądane takie jak tłuszcz, cholesterol i laktoza, podczas gdy korzystne dla układu immunologicznego laktalbuminy i imunoglobuliny pozostają nienaruszone.

Have something to say?