Kwas galusowy jest kwasem fenolowym występującym w wielu surowcach roślinnych i charakteryzującym się szerokim spektrum działań terapeutycznych. Związek przede wszystkim cechuje silny potencjał antyoksydacyjny i przeciwnowotworowy. Kwas galusowy wyjątkowo skutecznie wymiata wolne rodniki, a także hamuje onkogenezę poprzez ograniczanie możliwości nowotworu do tworzenia sieci naczyń krwionośnych oraz przyśpieszanie zaprogramowanej śmierci jego komórek.

Ponadto, kwas galusowy działa przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwzapalnie. Stosowany wewnętrznie, zmniejsza podrażnienia przewodu pokarmowego, przyspiesza gojenie owrzodzeń jelit i łagodzi objawy choroby wrzodowej. Dodatkowo obniża stężenie cukru we krwi, przedłuża działanie insuliny, chroni wątrobę przed stłuszczeniem i reguluje poziom cholesterolu, przez co może chronić przed miażdżycą i wynikającymi z niej zaburzeniami.

Kwas galusowy ma również zastosowanie w kosmetyce i dermatologii, zwłaszcza do leczenia trądziku i innych zmian zapalnych skóry. Użyty zewnętrznie,  wykazuje działanie antyseptyczne i przeciwzapalne, zmniejsza łojotok, obkurcza rozszerzone naczynia krwionośne i łagodzi objawy rumienia. Chroni również skórę przed szkodliwym wpływem promieni ultrafioletowych.

Have something to say?