Kwas gamma-linolenowy (GLA) to nienasycony kwas tłuszczowy z rodziny kwasów Omega 6. Jego najcenniejszym naturalnym źródłem jest olej wiesiołkowy oraz mleko matki. W  mniejszych ilościach można go znaleźć również  w oleju z nasion czarnej porzeczki oraz oleju z nasion ogórecznika lekarskiego. Kwas gamma-linolenowy wchodzi w skład każdej żywej komórki, a spadek jego stężenia na powierzchni błon komórkowych sprawia, że przebieg praktycznie wszystkich czynności ciała zostaje w pewien sposób zaburzony.

Skutki niedoboru GLA obserwuje się przede wszystkim w niekorzystnych zmianach w kondycji skóry. Skóra staje się przesuszona, traci elastyczność i znacznie gorzej się regeneruje. Przyjmowanie GLA jest zatem wskazane w różnorodnych dolegliwości skórnych, zwłaszcza o podłożu autoimmunologicznym (łuszczyca, atopowe zapalenie skóry), ale wpływa korzystnie również na stan błon śluzowych, paznokci i włosów.

Ponadto, kwas gamma-linolenowy wspomaga układ odpornościowy, łagodzi objawy neuropatii cukrzycowej i reumatoidalnego zapalenia stawów, sprzyja regeneracji wątroby, zapobiega utracie gęstości kości u kobiet w okresie pomenopauzalnym, obniża poziom cholesterolu i może być stosowany pomocniczo w nadciśnieniu. Skutecznie łagodzi także objawy napięcia przedmiesiączkowego.  Decydując się na suplementację GLA należy jednak pamiętać o zachowaniu właściwego stosunku kwasów Omega 6 względem Omega 3.

Have something to say?