Kwas glutaminowy to aminokwas endogenny należy do grupy podstawowych aminokwasów budujących białka i odgrywający kluczową rolę w szeregu przemian metabolicznych. W organizmie ludzkim jest syntetyzowany przede wszystkim z glutaminy, ale również z innych L-aminokwasów.
Kwas glutaminowy jest nieodzownym składnikiem budulcowym komórek nerwowych i pełni rolę ważnego neuroprzekaźnika o charakterze stymulującym. Wykazuje zdolność wiązania i usuwania amoniaku z mózgu, wzmaga rozwój umysłowy u dzieci, poprawia pamięć i koncentrację oraz działa przeciwdepresyjnie. Często jest stosowany w leczeniu schorzeń układu nerwowego.
Ponadto, kwas glutaminowy stymuluje wydzielanie enzymów trawiennych przez trzustkę, co usprawnia trawienie i zwiększa przyswajalność białek z pożywienia. Niestety, duże stężenia kwasu glutaminowego wykazują działanie neurotoksyczne, dlaczego związek rzadko jest wykorzystywany w suplementacji sportowej.
Powszechnie stosowany jest natomiast amid kwasu glutaminowego – glutamina, która nie powoduje efektów ubocznych i jest uważana za najważniejszy aminokwas chroniący mięśnie przed procesami katabolicznymi (zapewnia dodatni bilans azotowy).

Have something to say?