Kwas laurynowy to średniołańcuchowy nasycony kwas tłuszczowy, występujący w największych ilościach w oleju kokosowym i to między innymi dzięki niemu olej kokosowy jest obecnie zaliczany do najważniejszych surowców w zakresie profilaktyki licznych chorób. Związek dość często wchodzi w skład wysokoenergetycznych odżywek dla sportowców.

Kwasowi laurynowemu przypisuje się właściwości przeciwbakteryjne, przeciwutleniające, przeciwwirusowe i przeciwzapalne. Wykazano, że regularne stosowanie oleju kokosowego łagodzi stany zapalne przewodu pokarmowego i usprawnia trawienie, wspomaga wątrobę i trzustkę, wzmacnia serce i naturalne mechanizmy obronne, reguluje glikemię, zwiększa przyswajalność witaminy E, magnezu i wapnia z pożywienia, a także korzystnie wpływa na sprawność umysłową osób starszych i zapobiega demencji.

Badania wykazują, że kwas laurynowy zwiększa całkowity poziom cholesterolu we krwi, ale jest to wynikiem wzrostu jego korzystnej frakcji HDL. Uważa się, że kwas laurynowy ma korzystniejszy wpływ na poziom dobrego cholesterolu niż jakikolwiek inny kwas tłuszczowy, nasycony czy nienasycony. Oznacza to, że kwas laurynowy jest ważnym elementem profilaktyki miażdżycy i wynikających z niej zaburzeń.

Have something to say?