Lactobacillus acidophilus to szczep bakterii powszechnie wykorzystywany do produkcji przetworów mlecznych (posiada zdolność przekształcania laktozy w kwas mlekowy) i zaliczany do grupy probiotyków, czyli przyjaznych bakterii, które zasiedlają przewód pokarmowy i wywierają korzystny wpływ na zdrowie gospodarza poprzez stymulację systemu immunologicznego i utrzymywanie prawidłowej flory bakteryjnej.
Działalność Lactobacillus acidophilus i innych bakterii tworzących florę jelitową pozwala zapobiegać rozwojowi licznych patogenów odpowiadających za ostry przebieg biegunek infekcyjnych i podróżnych, zaburzenia trawienia i stany zapalne przewodu pokarmowego.
Bakterie probiotyczne łagodzą dolegliwości związane z nieswoistymi zapaleniami jelit, odgrywają ważną rolę w budowaniu ogólnej odporności organizmu oraz zmniejszają prawdopodobieństwo rozwinięcia się atopowego zapalenia skóry i alergii na cukier mleczny u niemowląt.
Lactobacillus acidophilus występują również w dolnym odcinku dróg rodnych. Obecność szczepu w pochwie gwarantuje utrzymanie prawidłowej flory fizjologicznej, która zapobiega rozwojowi infekcji drożdżakowych.
Należy pamiętać, że bakteria jest wyjątkowo wrażliwa na działanie antybiotyków, dlatego w celu uniknięcia infekcji grzybiczych i zaburzeń trawienia w trakcie antybiotykoterapii, zaleca się przyjmowanie preparatów osłonowych wspierających naturalną florę bakteryjną.

Have something to say?