Laktaza to enzym trawienny ssaków, produkowany w nabłonku jelita cienkiego i odpowiedzialny za rozkład cukru mlecznego – laktozy – na cukry proste: glukozę i galaktozę. Zdolność do trawienia laktozy jest uwarunkowana genetycznie i u wielu ludzi znacznie zmniejsza się po wieku niemowlęcym (wyjątkiem są mieszkańcy północnej Europy i niektóre ludy Afryki, u których aktywność laktazy pozostaje wysoka przez całe życie). Znaczący niedobór laktazy w przypadku spożycia produktów melcznych prowadzi do zespołu dolegliwości określanych jako nietolerancja laktozy.
Nietolerancja laktozy rzadko jest dolegliwością wrodzoną. Najczęściej ujawnia się w okresie dojrzewania i ma charakter przewlekły lub jest tymczasowym efektem uszkodzenia błony śluzowej jelita cienkiego, np. wskutek antybiotykoterapii. Spożycie produktów mlecznych może być wtedy źródłem takich dolegliwości jak skurczowe bóle brzucha, nudności, wzdęcia i biegunka, a także bóle głowy, przewlekłe zmęczenie, depresja, zaburzenia snu i problemy dermatologiczne.
Laktaza ma istotne znaczenie w suplementacji sportowej. Na skale przemysłową enzym pozyskuje się z hodowli drożdży i dodaje do licznych odżywek proteinowych, co ma zapobiegać problemom gastrycznym związanym z nietolerancją cukru mlecznego. W przemyśle spożywczym stosuje się ją do produkcji lodów oraz wyrobów mlecznych dla osób z nietolerancją laktozy.

Have something to say?