Mateina to związek chemiczny należący do alkaloidów purynowych, zawarty w liściach ostrokrzewu paradajskiego, rośliny potocznie nazywane yerba mate, z której przyrządza się popularny napój o właściwościach pobudzających, oczyszczających i antyoksydacyjnych. Indianie Guarani piją napar z liści ostrokrzewu paragwajskiego, aby zmniejszyć uczucie głodu, zwalczyć zmęczenie i przywrócić równowagę emocjonalną.
Mateina w yerba mate jest odpowiednikiem kofeiny w kawie, w związku z czym ma podobne do niej działanie energetyzujące i jest cennym składnikiem suplementów dla sportowców. Poza pobudzaniem, wpływa także na wykorzystanie tlenu przez komórki, przez co zwiększa zdolności wysiłkowe oraz przyczynia się do lepszej regeneracji powysiłkową i według niektórych źródeł zmniejsza dolegliwości bólowe związane z przetrenowaniem.
Napar z liści ostrokrzewu paragwajskiego, głównie za sprawą mateiny, usprawnia również przepływ krwi poprzez rozszerzanie naczyń krwionośnych, hamuje postęp miażdżycy, pomaga neutralizować i usuwać z organizmu związki toksyczne i jony metali ciężkich, a także wykazuje działanie termogeniczne, w związku z czym polecany jest w programach redukcji masy, a sama mateina stanowi popularny składnik tzw. spalaczy tłuszczu.

Have something to say?