Olej z dyni to olej roślinny o intensywnym orzechowym zapachu i smaku, pozyskiwany z nasion dyni i odznaczający się niezwykle wysoką wartością odżywczą. Stanowi bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, z których ok. 60% to kwasy wielokrotnie nienasycone, a także wszystkich witamin, beta-karotenu, fitosteroli, cynku, selenu i potasu.

Olej z pestek dyni wpływa harmonizująco na czynność wszystkich układów w organizmie człowieka: obniża poziom cholesterolu LDL i chroni przed miażdżycą, jest stosowany do leczenia objawów wczesnego stadium przerostu gruczołu krokowego, łagodzi stany zapalne śluzówki żołądka, działa przeciwpasożytniczo i sprzyja florze bakteryjnej jelit, działa tonizująco na układ nerwowy i zapobiega obniżeniu samopoczucia psychicznego, stymuluje układ odpornościowy, reguluje gospodarkę hormonalną i wspomaga naturalne procesy detoksykacyjne.

Ponadto, olej z dyni doskonale wpływa na kondycję skóry i jest cenionym surowcem w przemyśle kosmetycznym. Nawilża i uelastycznia skórę, zapobiega jej nadmiernemu przesuszeniu i wyrównuje koloryt, działa rozjaśniająco, zapobiega powstawaniu rozstępów i głębokich zmarszczek, a także łagodzi objawy alergii skórnych i oparzeń.

Have something to say?