Pankreatyna to suchy wyciąg z trzustki wieprzowej, będący kompleksem trzech enzymów odpowiedzialnych za trawienie białek, cukrów i tłuszczów w układzie pokarmowym: proteazy, amylazy i lipazy. Poprzez wspomaganie zewnątrzwydzielniczej czynności trzustki, pankreatyna przede wszystkim łagodzi dolegliwości związane z zaburzeniami trawienia, zwiększa apetyt, ułatwia przyswajanie składników odżywczych z pożywienia i tym samy ułatwia przybieranie na wadze.

Wskazaniem medycznym do zastosowania pankreatyny są zaburzenia trawienia wynikające z niedostatecznej czynności zewnątrzwydzielniczej trzustki, co z kolei może wynikać z przewlekłego zapalenia trzustki lub osłabienia funkcji trzustki po ostrym stanie zapalnym, całkowitego wycięcia trzustki, mukowiscydozy i niedrożności dróg trzustkowych lub żółciowych. Według niektórych opracowań, przyjmowanie pankreatyny może uśmierzać dolegliwości wynikające z niektórych alergii pokarmowych i celiakii.

Jeśli chodzi o suplementację sportową, pankreatyna ma szczególne znaczenie w przypadku osób stosujących programy radykalnego zwiększania masy ciała. Pankreatyna ułatwia przyswajanie składników odżywczych i zapobiega problemom trawiennym, które mogą wynikać z długotrwałego stosowania wysokokalorycznej diety. Pankreatynę często stosują też wyczynowi sportowcy wytrzymałościowi, u których efektywne przyswajanie składników odżywczych jest absolutnym priorytetem.

Have something to say?