Pektyny to polisacharydy występujące w ścianach komórkowych wielu roślin, głównie owoców (najwięcej jest ich w jabłkach, marchwi, morelach i cytrusach). Mają właściwości żelujące, w związku z czym wykorzystuje się je w przemyśle spożywczym jako środek zagęszczający, ale najważniejszą rolę przypisuje się im w dietetyce. Pektyny nie podlegają trawieniu przez enzymy w przewodzie pokarmowym człowieka i są klasyfikowane jako błonnik pokarmowy.
Jako rozpuszczalne włókno pokarmowe, pektyny pełnią w organizmie liczne funkcje regulacyjne. Przede wszystkim, dzięki zdolności do pęcznienia w żołądku pod wpływem wody, zmniejszają uczucie głodu, pobudzają perystaltykę jelit i regulują rytm wypróżnień, przez co zapobiegają chorobom nowotworowym jelita grubego i sprzyjają odchudzaniu.
Błonnik pokarmowy wykazuje również zdolność do regulowania poziomu cukru we krwi, wchłaniania cholesterolu, obniżania ciśnienia tętniczego i wiązania toksyn, dlatego pektyny odgrywają niezmiernie ważną rolę w procesach detoksykacyjnych, a także w profilaktyce i leczeniu cukrzycy, otyłości, hipercholesterolemii, nadciśnienia tętniczego, miażdżycy, zakrzepicy i kamicy żółciowej.

Have something to say?