Poliole, nazywane również alkoholami polihydroksylowymi i wielowodorotlenowymi, to związki organiczne wywodzące się z cukrów prostych i stosowane jako środki słodzące, np. ksylitol, sorbitol, mannitol. Poliole nie są pozbawione kalorii – ich wartość energetyczna wynosi od 0,2 do 2,4 kcal na jeden gram, ale charakteryzują je zupełnie inne właściwości niż cukier spożywczy.

Przede wszystkim, poliole nie podnoszą poziomu cukru we krwi lub robią to w stopniu nieznacznym i nie wywołują charakterystycznej dla cukrów prostych odpowiedzi insulinowej. Mogą być zatem spożywane przez osoby stosujące dietę niskoglikemiczną.

Ponadto, stosowanie poliolo nie wiąże się z ryzykiem próchnicy, gdyż bakterie bytujące w jamie ustnej nie rozkładają ich do kwasów powodujących rozpad szkliwa i tworzenie się ubytków. Wręcz przeciwnie, uważa się, że na przykład ksylitol może sprzyjać likwidacji płytki nazębnej i pomagać w leczeniu zakażenia jamy ustnej drożdżakami z rodzaju Candida. Zaleca się nawet wcieranie niewielkich ilość ksylitolu w zęby i dziąsła, a w aptekach można kupić lizaki, gumy i cukierki z jego dodatkiem.

U większości ludzi umiarkowane spożycie polioli nie powoduje żadnych efektów ubocznych. Zdarza się jednak, że nadmierne spożycie (zwłaszcza na początku stosowania) może wywoływać nudności i biegunki.

Have something to say?